SAM GUARD: Alarmmoeheid voorkomen

|   Nieuwsbrief

Uit een aantal studies is gebleken dat alarmmoeheid een reëel en zorgwekkend probleem is voor veel markten. Met honderden sensoren die dagelijks miljoenen waarschuwingen produceren in fabrieken, is de procesindustrie daarop geen uitzondering. Hoe kunnen wij dit voorkomen?

Alarmmoeheid?

Tegenwoordig kunnen veel veldinstrumenten een alarm genereren. Dagelijks krijgen medewerkers hierdoor te maken met enorm veel alarmsignalen. Probleem is dat als er teveel waarschuwingen tegelijk komen een medewerker niet meer overal op kan reageren. En als er teveel dezelfde valse alarmen afgaan, dan reageert men misschien zelfs helemaal niet meer of een stuk minder snel.

Alarm onderzoeken kost geld

Het kost tijd en middelen om elk alarm te onderzoeken. 78 % van de leiders van beveiligingsteams in bedrijven zegt dat het hen minstens 10 minuten kost per alarm. Dit betekent dat een gemiddelde beveiligingsmedewerker elke dag 2,5 tot 5 uur besteedt aan het reageren op waarschuwingen. Als zelfs maar de helft daarvan vals blijkt te zijn, is dat nog steeds een aanzienlijke tijdverspilling voor de werknemers en een krachtige stimulans om alarmen in het algemeen te negeren.

Wie hebben veel te maken met alarmmoeheid?

Voornamelijk mensen in de gezondheidszorg, cybersecurity en procesinstallaties. Zo bleek dat in 80 tot 99 % van de ziekenhuisalarmen men eigenlijk geen interventie nodig heeft. In de cybersecurity is uit onderzoek gebleken dat men slechts circa 50% van de waarschuwingen, die de teams ontvangen, kunnen onderzoeken. En van die waarschuwingen blijkt slechts een derde terecht te zijn. Voor personeel in procesinstallaties kunnen overactieve voorspellende analytische oplossingen veel te veel waarschuwingen en alarmen genereren over afwijkingen in het systeem. De meeste hiervan blijken zelfs vals-positief te zijn. De onderstaande grafiek van Chemical Engineering laat zien hoeveel alerts er in 2009 in een chemische fabriek per uur zijn geproduceerd.

Procesinstallaties in de problemen

De meeste werknemers, die te maken krijgen met alarmmoeheid, stoppen met het lezen van waarschuwingen. Ze horen ze niet meer of schakelen ze zelfs uit. Het is een vorm van vermoeidheid, die kan resulteren in verhoogde stressniveaus en zelfs burn-out. In ziekenhuizen kan dit leiden tot het overlijden van patiënten. Bij cybersecurity tot hacken en data-inbreuken en bij procesinstallaties tot ernstige storingen in de apparatuur of veiligheidsproblemen.

De beste aanpak is om het aantal onterechte waarschuwingen te verminderen en tegelijkertijd een methode te vinden die uitsluitend relevante alarmmeldingen geeft. Hierdoor zullen de medewerkers ook weer het vertrouwen krijgen dat iedere melding er wel degelijk toe doet. SAM GUARD produceert uitsluitend relevante alarmen en vermindert de ruis. Door samen met u in circa 2 weken tijd een digitaal model van uw plant op te zetten wordt een belangrijke basis gelegd, die onterechte meldingen voorkomt. Het eindresultaat is uiteindelijk alleen de echt relevante waarschuwingen. Gemiddeld 2-3 per dag.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hoe SAM GUARD alarmmoeheid kan voorkomen? Neem dan contact op met Jos Geers, Sales Manager van SAMSON REGELTECHNIEK via marketing(at)samson-regeltechniek.remove-this.nl of 079 361 05 01.


SAM GUARD is gebaseerd op de plant en procesmonitoringtool van Precognize, een gelieerde onderneming van SAMSON. Deze tool spoort dagen tot weken van te voren afwijkingen op en helpt daarmee voorvallen te vermijden en dure shutdowns, milieuschade en een slechte reputatie te vermijden.